33

Pensioenrecht

Pensioen verdient aandacht. De regelgeving rond pensioen is voortdurend in beweging. Zo zijn de afgelopen jaren de fiscale kaders aangepast en is de AOW-leeftijd gewijzigd. Bovendien is pensioen een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Het belang van pensioen als arbeidsvoorwaarde zal de komende jaren verder toenemen. Aanpassing van tussen werkgever en werknemer gemaakte pensioenafspraken zal in veel situaties onvermijdelijk zijn.

Pensioen en arbeid


Pensioen en arbeidsrecht zijn direct met elkaar verbonden. Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst moet worden nagedacht over de vraag of, en zo ja, welke pensioenovereenkomst moet worden gesloten. Bestaat er een verplichting tot het aanbieden van pensioen, bijvoorbeeld op grond van de Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds 2000 (Wet BPF 2000)? En mag een werkgever oproepkrachten uitsluiten van deelname aan de pensioenregeling?
 
Tijdens het dienstverband kan het noodzakelijk zijn om de pensioenovereenkomst aan te passen, bijvoorbeeld vanwege veranderde regelgeving. Kan de wijziging eenzijdig worden doorgevoerd of is instemming van de individuele werknemers vereist? En welke rol heeft de ondernemingsraad?
 
Ook bij het einde van het dienstverband speelt pensioen een belangrijke rol. Eindigt de arbeidsovereenkomst van rechtswege bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd?  Welke gevolgen heeft ontslag voor het pensioen? En wat als iemand na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd wil doorwerken?
 
Zelfs nadat de arbeidsovereenkomst is geëindigd, kan pensioen een rol spelen. Te denken is aan de situatie waarin een werkgever de indexatieregeling wil wijzigen.
 
Al deze vragen kunnen wij voor u beantwoorden.
 
Onze advocaten – onder wie een certified pension lawyer – beschikken over ruime kennis en ervaring en denken graag met u mee.


Bekijk hier ons hele team Arbeidsrecht

Meer weten?

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over onze expertise in Pensioenrecht, neem dan contact op met Robert Kütemann. U kunt een e-mail sturen naar:

E: kutemann@ekelmansenmeijer.nl
T: +31 70 374 64 22
expertise
Ekelmans & Meijer
Ekelmans & Meijer Advocaten
Wilt u meer informatie over ons kantoor, of hebt u een vraag? Neem dan contact met ons op. U kunt een e-mail sturen naar info@ekelmansenmeijer.nl. U kunt natuurlijk ook altijd bellen voor direct contact.
Als u een klacht hebt over onze dienstverlening dan kunt u gebruik maken van de klachtenregeling.
 
Routebeschrijving
Ekelmans & Meijer
Kantooradres
Anna van Saksenlaan 30
2593 HT Den Haag
Routebeschrijving OV

Postadres
Postbus 93455
2509 AL Den Haag
Contactgegevens
T: +31 (0)70 374 63 00
F: +31 (0)70 374 63 33
E: info@ekelmansenmeijer.nl
KvK nummer: 27361669
BTW nr.: NL002447551B01
Rechtsgebiedenregister Developed by U-lab Privacy statement